dijous, 12 de juliol del 2012

Estrasburg, la seu de la discordia

Actualment el Parlament Europeu es troba en dues ciutats, si donem per sentat que Luxemburg acull uniquement l'Administració i centre de traducció de documents del Parlament.
A cavall entre Brussel·les i Estrasburg, el gruix de la feina parlamentaria es concentra a la capital belga, mentre que es reserva una setmana mensual per la sessió plenària a la capital de l'Alsàcia. Però, qui sentit té realment tenir la seu del Parlament, segons els Tractats, a Estrasburg? Aquesta està concedida com a la ciutat de la reconciliació. Estrasburg és ciutat fronterera amb la veïna Alemanya, mitjançant la ciutat de Kehl, en el Land de Baden-Wurtemberg, i va ser durant molts anys ciutat disputada entre França i Alemanya. Avui dia dos dels Estats més potents de la Unió Europea.
Per tant tenir la seu del Parlament Europeu a Estrasburg representa la reconciliació entre França i Alemanya, la reconciliació de dues de les potències europees.
Però, realment surt a compte tenir la seu del Parlament a la ciutat de la reconciliació? Si mirem més enllà del romanticisme i aparto el meu cap com a veí que vaig ser d'Estrasburg, ens adonarem que això suposa una mitja de 150 milions d'euros en el budget anual del Parlament Europeu.
La petita ciutat de poc més de 400.000 habitants de França està mal comunicada. Només té l'aeroport d'Entzheim, petit, i amb la majoria de vols regionals, si bé és cert que la Gare Centrale li dóna accés mitjançant el tren, arribar-hi no deixa de ser complicat. 
Apart de suposar 150 milions d'euros anuals i la mala comunicació, vol dir que un cop al mes els europarlamentaris i el seu equip han d'agafar els documents necessaris per a la sessió plenària i fer-los portar cap a França. Li podem sumar també els hotels que es veuen obligats a agafar a Estrasburg, parlamentaris i assistents.
Però com es pot canviar i fer que la seu del Parlament es traslladi a Brussel·les junt amb la majoria d'Institucions Comunitàries? L'única via és la modificació dels Tractats, els quals requereixen l'unanimitat dels 27, i cap President de la República Francesa vol quedar com el qui va eliminar la seu d'Estrasburg. França adopta una posició egoista, i mira pels seus propis interessos, un negoci que no volen deixar de tenir. Haurien de pensar en Europa i deixar l'interès nacional per altres ocasions, més quan el Parlament ha aprovat en repetides ocasions la supressió de la seu d'Estrasburg.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada