dilluns, 30 de juliol del 2012

Records txètniks a Sèrbia

Sèrbia té des de l'abril un nou govern.
Aquest està format per Tomislav Nikolić, del Partit Progressista Serbi, com a President, qui va guanyar les eleccions de l'abril a Boris Tadić (Partit Demòcrata).
Però qui és Nikolić? D'on ve? Polític serbi de 60 anys, va ser membre del partit Radical serbi, partit ultra que defensa la puresa ètnica de l'interior de les fronteres sèrbies, el no reconeixement de l'Estat de Kosovo, fins que l'any 2008, quan va fundar el PPS per diferències amb els seus dirigents. Fins la campanya electoral de 2012 es desconeixia la seva simpatia cara a la pertinença a la Unió Europea. Molt crític amb aquesta per l'exigència de reconèixer l'Estat independent de Kosovo.
Com deien els Estatuts del partit Radical, defensava la idea de "La Gran Sèrbia" igual que Radovan Karadžić (detingut l'any 2008). Això és neteja ètnica dels albanesos, kosovars i croats.
Cert és que durant la campanya electoral, com ja he dit, es va posicionar a favor de l'entrada de Sèrbia dins la Unió Europea, camí que porta al reconeixement sine qua non de Kosovo com a Estat. Durant el més de juny, va fer unes declaracions on negava el genocidi de Srebrenica, dut a terme per les tropes de Ratko Mladić l'any 1995 on va assassinar prop de 8.000 musulmans.
Durant el mes de juliol, el President Nikolić va nombrar a Ivica Dačić, ex portaveu del govern Milošević, Primer Ministre. Aquest va afirmar posteriorment que no permetrà la divisió del nord de Sèrbia, territori, on geograficament es troba Kosovo.
Estem, per tant, davant un govern que tot i afirmar canvis i progressos, recorda al passat fosc de la República de Sèrbia. Aquell Partit Radical unit amb els txètniks, moviment ultra monàrquic que defensaren la unitat de Sèrbia i la neteja ètnica, que va combatre contra tots aquells que no eren, segons ells, purs per viure a Sèrbia.
Un govern que fa qüestionar-se què pesarà més, si l'orgull serbi del no reconeixement a Kosovo o les ganes de formar part de la Unió Europea, que implicitament comporta el reconeixement de Kosovo.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada