dijous, 21 de juny del 2012

Grècia; futur incert

Després de les eleccions del passat diumenge, vam saber que de ben segur que es formaria un govern d'unitat. Sabíem també que els conservadors de Nova Democràcia (129 escons), i els socialistes del PASOK (33 escons) serien els qui el formarien. El que no sabíem, i va ser una sorpresa, va ser que en aquest nou govern hi hauria un altre partit; Esquerra Democràtica, DIMAR (17 escons), i per tant el govern de Grècia estarà format per tres partits. No gosaria dir-li tripartit, per no començar ja amb mal peu.
Andonis Samaràs es troba amb un país fracturat socialment, un llarg camí al govern que tindrà totes les dificultats imaginables, més encara quan a l'oposició es situa Syriza, més pendents en criticar Europa que treballar pels seus. 
Ara estarem a l'espera de veure com es mou el govern d'unitat, dominat pels conservadors, que asseguren que no tocaran els termes del rescat, almenys això deien en campanya, tot i que segur que miren de negociar-ho, més encara amb un govern com el que hi ha.
Merkel ja ha felicitat a Samaràs, el flamant nou Primer Ministre, conservador com la seva homòloga alemanya, i no ha trigat el dir-li que tot anirà bé.
Un govern, que pel que s'ha dit, podria donar-se un extra de dos anys per tal de donar estabilitat, molt necessària, al país dels filòsofs. 
Un moment molt bo per Syriza, la força liderada per Alexis Tsipras, ho té ara tot a favor per ser el guanyador de les properes eleccions, sempre que el govern no convenci a la ciutadania.
Un país hipotecat després de passar anys en un món irreal. Una festa que no va acabar per voluntat pròpia, sinó perquè ja no quedaven més diners a la caixa.
Un deute enorme a retornar als socis europeus, adquirit per sortir del sot, i que costarà retornar sense crítiques. Com acostuma a passar sempre, molt fàcil demanar diners, però tot són inconvenients a l'hora de retornar-los.
Esperem doncs que Grècia se'n surti d'aquest difícil moment, liderat per un partit polític marcadament Conservador, que va ser còmplice, en el seu moment, de la falsedat dels comptes per l'ingrés a la moneda única; l'euro.
Junt amb ell estarà el PASOK, els socialistes són qui ha estat al govern en el moment que tot a fet aigües. Rotació al govern els els darrers anys amb ND. Recordar que el PASOK és el partit de Papandreu, qui va dimitir i va precipitar la situació caòtica a Grècia.
Per altra banda trobem també als d'Esquerra Democràtica, escissió de Syriza.
Un govern que amb les dades que coneixem no sembla l'adequat per liderar la renaixença grega.
La confiança del poble, i dels mercats amb la nova estructura governamental, serà la clau per saber com se'n surt Grècia.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada