dimarts, 26 de juny del 2012

Europa som tots

Un cop més sorgeix l'etern debat. La presidència del Consell Europeu.
Aquesta mateixa setmana la idea ha sorgit des d'Alemanya. Amb la iniciativa "Més Europa" es vol fer acostar la Unió als ciutadans, prop de 500 milions, cada dia més escèptics amb Europa.
Els que seguim creient en el projecte comunitari, veiem aquesta, com una gran pensada, fer acostar Europa a aquells qui més en dubten, i fer-los veure que no tot són les noticies que es llegeixen o surten a la televisió.

En concret em vull centrar en la idea del President del Consell Europeu. Una figura que, per aquells qui no ho sàpiguen, és qui ens representa a l'exterior. Entre d'altres té com a funcions l'orientació de polítiques comunitàries i presentar propostes de treball.
El President és escollit mitjançant la majoria qualificada dels 27 caps d'Estat o de Govern que formen aquesta institució.
Però on és el debat? Aquest rau en la forma d'elecció. Actualment poc democràtica, per no dir gens, si estem parlant de qui ens representa a l'exterior. 
Una figura que hauria de ser escollida per vot directe, mitjançant sufragi universal.

L'actual President del Consell Europeu és el belga Herman Van Rompuy (PPE), realment poc conegut a nivell europeu, i tenir una figura que rep el nom de "President d'Europa", poc conegut, no és el millor. Un President, sigui d'Estat, de Regió o del que sigui ha de tenir carisma, tenir un reconeixement, i n'estic completament segur que l'actual president, no respon a tot això.
L'elecció democràtica faria que la gent s'informés sobre els Candidats presentats, qui són, d'on venen, què fan, quin programa tenen per la Unió. No representarien només a aquells Caps que l'han escollit sense pensar més enllà dels seus interessos particulars.
És prou important tenir un representant proper al ciutadà quan t'ha de governar durant 2 anys i mig, renovables a uns altres dos i mig.

Crec que una elecció directe fomentaria l'interès per qui ens representa. Faria creure, als qui no hi creuen encara, que Europa som tots. Que Europa és molt més del que es pensa.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada